Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Knolselderijspecialisten aan het woord

In Primeur nr. 7 van 24 november 1992 komt een aantal knolselderijspecialisten aan het woord:

Pakstation Jaro, Roosendaal
Drie jaar geleden, in 1989, begonnen de broers Jan-Paul en Robert den Ouden als zoons van groothandelaar Lies den Ouden (firma Liedo) in Roosendaal voor zichzelf en richtten zij onder de naam Jaro een pakstation voor gewassen knolselderij op. Van september af leveren zij de gewassen knollen verpakt in baaltjes van tien en vijf kilogram en desgewenst ook in plastic bakken van vijf kilogram vooral voor de export naar Italië. Geborsteld gaat de knolselderij veel naar Frankrijk, Duitsland en Joegoslavië. Het produkt betrekken de broers van hun vader en wel uitsluitend van de klasse I.

"Wij controleren persoonlijk stuk voor stuk de knolselderij die door onze handen gaat op kwaliteit. We zijn er een beetje trots op dat we nog nooit één minder goede knol terug hebben ontvangen," zeggen Jan-Paul en Robert.
De knolselderij die Liedo inkoopt en zowel voor de industrie als de versmarkt bestemd is, komt grotendeels uit Zeeland, de Hoekse Waard en West-Brabant. Jaro levert de knolselderij sinds kort ook in eigen bandbaaltjes.

Jan Paul en Robert den Ouden van pakstation Jaro

Rijnhout B.V., Barendrecht
De Barendrechtse Agrarische Groothandel Rijnhout B.V. is als dochter van de Foodgroup Rijnhout gespecialiseerd in knolselderij. Met de in- en verkoop daarvan is de heer Bas van Emden belast. Hij zegt: "Wij hebben een vaste kern van 600 à 700 boeren die met een totaal areaal van 1.500 hectare in Nederland en 800 hectare in België op contractbasis voor ons telen. Negentig procent van de knollen gaat voor industriële verwerking naar Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Oostenrijk en Spanje. Vroeger bracht een hectare 30 tot 35 ton knolselderij op, tegenwoordig is dat 55 tot 60 ton. Het is inderdaad waar dat er de laatste jaren te veel knolselderij wordt geteeld. De boeren hebben wel oren naar een teeltbeperking, maar dan zou iedereen dat moeten doen, doch zover is het nog lang niet."

Het is Van Emdens gewoonte om persoonlijk contact met de telers te onderhouden. "Bij elke verlading ben ik aanwezig en zie ik er op toe dat er niets aan de kwaliteit mankeert. De meeste van onze afnemers willen het produkt ongewassen, maar er is een groeiende tendens naar gewassen knolselderij.
Voor industriële verwerking komen het meest de rassen Monarch en Briljant in aanmerking. De Barendrechtse Agrarische Groothandel heeft als voornaamste afnemer Rijnhout Groenten B.V., die gewassen en ongewassen knolselderij voor de versmarkt verpakt in zakken van vijf en tien kilogram.


De heer Bas van Emden van B.A.G. Rijnhout B.V.

Barendrechtse Knollencentrale B.V.
De Barendrechtse Knollencentrale B.V. in het Handelscentrum in Barendrecht verkoopt uitsluitend knolselderij voor de versmarkt aan exporteurs met als belangrijkste afzetlanden Scandinavië, Italië en Frankrijk. De knollen komen deels uit het eigen teeltgebied van 20 hectare en deels uit de vrije handel. Ze zijn van de rassen Monarch en Briljant en het latere ras Arwi.
Directeur Peter van Drunen vindt het nog te vroeg om over oogstresultaten en prijzen te praten. "De meeste knolselderij moet nog uit de grond komen, wat zijn de weersomstandigheden en hoe is de oogst in het buitenland? Dat zijn nog onzekere factoren die een juist inzicht in het marktbeeld moeilijk maken.
Het afgelopen seizoen zette de Barendrechtse Knollencentrale rond de twee miljoen kilogram knolselderij om die gewassen verpakt worden in zakken van tien en vijf kilogram en in kratten van vijf kilogram.


De heer Peter van Drunen van de Barendrechtse Knollencentrale

Bron: Primeur 24 november 1992