Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zevende editie Week van de Korte Keten

De Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid (Agentschap Landbouw en Zeevisserij), het Steunpunt Korte Keten en VLAM lanceren voor de zevende keer de Week van de Korte Keten, een uitnodiging aan het brede publiek om de korte keten van dichtbij de ontdekken.

Het startschot werd donderdag gegeven op Asperges Hertenveld in Bilzen door minister van Landbouw Jo Brouns en gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg Inge Moors. Tijdens de Week van de Korte Keten worden tal van activiteiten georganiseerd door producenten, verenigingen en overheden.

"Uit een nieuwe bevraging van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij bij 3.271 Vlaamse landbouwers blijkt dat hun drijfveer om aan korte keten te doen, erin bestaat om het verhaal van hun bedrijf tot bij de consument te brengen, meer voldoening en waardering te krijgen van de consument en de burger te informeren over het belang van landbouw in voedselketen. Reden om niet aan korte keten te doen, zijn de complexe voedselwetgeving, te veel administratie, de hoge kosten voor extra arbeid en problemen rond vergunning. Toch is het merendeel van de landbouwers tevreden over de korte keten en de winstgevendheid van de korteketentak", zo stellen de initiatiefnemers.

Op ontdekking in de korte keten
Al voor de zevende maal zetten in de derde week van mei landbouwers die aan thuisverkoop doen hun deuren open voor het grote publiek en zijn er tal van activiteiten die men laat onderdompelen in de korte keten. "Zo kunnen ze kennis maken met het brede scala aan vormen van korte keten en de producten en producenten uit de korte keten van dichtbij leren kennen."

Zowel producenten als verenigingen en overheden scharen zich achter dit initiatief en werkten een breed aanbod van activiteiten uit tijdens de Week van de Korte Keten. Een greep uit wat er te doen is: een opendeurdag op een zelfoogstboerderij, een lammetjesdag, een fietstocht langs boerderijen, een hoevepicknick of zelfs een heuse escape game in het teken van korte keten. Alle activiteiten tijdens de Week van de Korte Keten zijn overzichtelijk samengebracht op de website www.weekvandekorteketen.be/agenda.

De Vlaamse provincies en VLAM werkten samen een spaarkaartactie uit. Wie driemaal een aankoop doet in de korte keten bij minstens twee verschillende producenten, krijgt een houten lepel cadeau en maakt kans om een mooie prijs te winnen (aankoopcheques in de korte keten, hoevemanden, verblijf op de hoeve,…). 420 producenten uit de korte keten doen mee aan de actie en ze loopt van 18 mei tot eind juni.

De opening van de Week van de Korte Keten gebeurde op Asperges Hertenveld in Bilzen.

Minister van Landbouw Jo Brouns: "De Week van de Korte Keten is een begrip in Vlaanderen. Ongeveer de helft van de Vlamingen (48%), kent het. (Bron cijfers: iVox) We willen daar aan verder bouwen en de frequentie van aankopen in de korte keten verhogen."

"Het initiatief "De Week van de Korte Keten" zorgt ervoor dat producenten in de korte keten zichtbaarder worden en dat de drempels voor consumenten verlagen", stelt gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg Inge Moors. "In de provincie Limburg zetten we al jaren in op de promotie van hoeve- en streekproducten. De spil daarbij is het online platform www.limburgsmaaktnaarmeer.be, dat de info en verhalen van Limburgse producenten samenbrengt voor consumenten."

Voor meer informatie:
Liliane Driesen
VLAM
+32 02 552 80 32
[email protected]
www.vlam.be

Publicatiedatum: