Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Anecoop behaalde 2,7% hogere omzet in 2022/2023

Anecoop, de grootste exporteur van Spaanse groenten en fruit, heeft vorige week de resultaten van het seizoen 2022-2023 gepresenteerd tijdens de Algemene Vergadering van aandeelhouders, gehouden in Murcia.

De tweedegraadscoöperatie is van 73 naar 67 leden gezakt, al komt dat wel overeen met de wens om met minder, maar grotere en beter in de groep geïntegreerde entiteiten te werken. "We hebben een krachtige structuur opgezet, die in staat is om de beperkingen die kleinschalige en middelgrote teeltbedrijven ervaren in het toepassen van geavanceerde teelttechnologieën of duurzame praktijken te verlichten. Op de markt kunnen ze in de onderhandelingen gebruikmaken van de kracht van de groep", aldus Joan Mir, algemeen directeur van Anecoop.

De resultaten laten een groei in de omzet zien, zowel voor de coöperatie als voor alle bedrijven van de groep samen. "De omzet van de coöperatie is met 2,7% gegroeid tot €846,9 mln, een cijfer dat contrasteert met de daling van 14,3% in het verhandelde volume, die voornamelijk te wijten is aan een kleinere oogst van bijna alle producten", kondigde Joan Mir aan.

"De omzet van de groep is gestegen van €998 mln naar €1,001 mld. Ook positief is de groei van de gemiddelde kiloprijs voor onze telers. Die is met 20,7% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar", voegde hij toe.

25-jarig jubileum van Grupo Persimon
"Kaki is een heel belangrijk product voor Anecoop. De Grupo Persimon, de samenwerking tussen de verschillende coöperaties en de integratie in Anecoop zijn cruciaal geweest voor de evolutie", verzekerde Joan Mir,

"We hadden gepland om het 25-jarig jubileum van Kaki Persimon te vieren met tal van evenementen, maar door de weersomstandigheden en plagen was de oogst met meer dan de helft teruggevallen", betreurde hij.

De directeur van de coöperatie benadrukte het belang van blijven investeren in reclame om de consumptie van dit fruit te stimuleren. Het dient als voorbeeld voor andere producten. "In deze 25 jaar hebben we samen met de BOB Kaki de la Ribera del Xúquer €44 mln geïnvesteerd in reclameacties die mooie resultaten hebben opgeleverd. Dit zou een impuls moeten zijn om dit ook bij andere producten te doen."

"Met 6.700 hectare hebben we meer dan de helft van de Spaanse kakiteelt in handen. We zijn de belangrijkste exporteur van dit fruit in Europa. In al deze jaren hebben we al 40 rassen op onze proefvelden getest", voegde hij toe.

"De AGF-sector is bijzonder gevoelig voor de geopolitieke situatie"
De verantwoordelijken van Anecoop wezen ook op de geopolitieke situatie van de afgelopen jaren. Voorzitter Alejandro Monzón, verklaarde dat de AGF-sector bijzonder gevoelig is om meerdere redenen. "De meest voor de hand liggende factoren zijn dat onze producten een onmiddellijke afzet vereisen en dat de teelt- en verwerkingskosten bijna dagelijks een aanpassing ondergaan."

Investeringen in innovatie
"De toenemende oneerlijke concurrentie door de massale invoer van producten uit derde landen en de concentratie van grote bedrijven ondersteund door fondsen, maken investeringen in innovatie noodzakelijk", benadrukte Joan Mir.

"Voortdurende waakzaamheid over de rentabiliteit voor onze leden is dus prioriteit. Daartoe doen we veel onderzoeken in het laboratorium en in het veld. In 2022/2023 lag de focus op de biologische bestrijding van plagen, de integratie van AI om de teelt te verbeteren en de modernisering van de irrigatie. We hebben op dit moment meer dan 112 innovatieprojecten lopen", verklaarde Alejandro Monzón.

"Tegenover veranderingen kunnen we alleen reageren met innovatie, met nieuwe managementsystemen en met meer efficiëntie", stelde Joan Mir, die het ook had over de uitdagingen die telers de afgelopen jaren het hoofd moesten bieden: ongunstige weersomstandigheden die oogsten vernielden en de stijging van de prijzen van grondstoffen en energie.

In zijn toespraak verwees Joan Mir ook naar de boerenprotesten door heel Europa. Hij stelde dat het "sociaal onaanvaardbaar en onrechtvaardig" was om een sector te negeren die tijdens de pandemie "had aangetoond hoe noodzakelijk het is voor een land om een krachtige, concurrerende, onafhankelijke en diverse agrarische sector te hebben".

Voor meer informatie: anecoop.com

Publicatiedatum: