Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Argentijnse citroensector hoopt beter seizoen dan slecht 2023"

De Argentijnse citrussector hoopt komend seizoen op een herstel, nadat 2023 door exporteurs als ronduit "waardeloos" wordt omschreven. De zware regenval van de afgelopen weken wordt nauwlettend in de gaten gehouden, maar telers en exporteurs geven vooral de voordelen ervan aan voor een goede maatvoering.

Vorig jaar moesten telers het hoofd bieden aan de ergste droogte in 94 jaar in Argentinië. Er was een hittegolf, een valutacrisis en de inflatie steeg op jaarbasis met 102,5%. De periode voorafgaand aan de verkiezingen was er een van grote onzekerheid. Vorig jaar verklaarde de regering ook de noodtoestand voor de tuinbouw in Tucumán, de provincie met het grootste citroenenareaal.

Door weersuitdagingen startte de oogst in 2023 laat, terwijl de zwakke peso de zaken verder compliceerden. Echter, er was één lichtpuntje in een van de slechtste jaren ooit voor de Argentijnse citrussector: de eerste biologische citroenen in 20 jaar werden afgelopen seizoen naar Europa geëxporteerd.

Het land heeft ook een nieuwe president, Javier Milei, die is begonnen met ingrijpende hervormingen zoals beloofd in zijn verkiezingscampagne. De citrussector heeft bij verschillende gelegenheden gezegd dat het nog te vroeg is om te zien wat de impact van dit nieuwe beleid zal zijn.

"We wachten nu tot het stopt met regenen om de eerste citroenen te oogsten. De kwaliteit en maatsortering zien er alvast goed uit", zegt een teler en exporteur, die ook de rapporten van de Spaanse citrussector over lage prijzen heeft gezien. "Als de prijzen niet verbeteren, zal Argentinië niet exporteren naar bestemmingen die de kosten niet dekken. Het heeft geen zin het citrus te oogsten als het alleen met verlies kan worden verzonden. We hebben lessen geleerd uit de voorgaande jaren, toen er grote verliezen werden geleden en sommige bedrijven instortten."

"Normaal gezien beginnen we in mei met de export. Maar, zoals gezegd, dat zal alleen gebeuren als de prijzen goed zijn. Ik verkoop biologisch product aan landen die daarvoor een hogere prijs betalen", besluit de teler en exporteur.

Voor meer informatie:
Federcitrus
www.federcitrus.org

Publicatiedatum: