Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skal attendeerde 221 bedrijven op certificatieplicht in 2023

In 2023 heeft Skal 221 bedrijven geattendeerd op de certificatieplicht voor biologische productie. Er waren 120 bedrijven die vervolgens de biologische activiteit of onjuiste biologische verwijzingen hebben beëindigd. Van de overige bedrijven hebben er 55 zich aangemeld bij Skal voor certificatie. Van 5 bedrijven is het dossier door Skal overgedragen aan de NVWA, waarna alsnog herstel heeft plaatsgevonden. Van de resterende 46 bedrijven loopt het traject nog door in 2024.

Skal is in Nederland verantwoordelijk voor het toezicht op onterecht gebruik van de term 'biologisch' en 'ecologisch' binnen de landbouw- en levensmiddelensector. Daarvoor maakt de organisatie gebruik van meldingen van consumenten en bedrijven en van online onderzoeksmogelijkheden en data om te beoordelen of een bedrijf zich ten onrechte niet heeft aangemeld voor certificatie. Skal houdt ook actief toezicht wanneer een biologisch bedrijf de certificatie beëindigt. Wanneer daar twijfels over bestaan dan zal via een inspectie geverifieerd of het bedrijf gestopt is met het aanbieden van biologische producten.

Skal verifieert via onaangekondigde inspecties aan winkels of zij onder de certificatieplicht vallen. In 2024 ligt de focus van de inspecties bij niet-aangemelde winkels in een keten en niet-aangemelde zelfstandige winkels. Verkooppunten zijn certificatieplichtig als er onverpakte biologische producten worden verkocht, biologisch brood wordt afgebakken of bijvoorbeeld biologisch vlees wordt gesneden in de winkel. Winkels die enkel voorverpakte consumentenproducten verkopen vallen niet onder de certificatieplicht.

Elk Nederlands bedrijf dat biologische landbouwproducten en levensmiddelen wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen, exporteren of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. Wanneer een niet-gecertificeerd bedrijf biologische producten in de handel brengt, attendeert Skal de onderneming op de verplichting zich onder controle van Skal te stellen. Bedrijven kunnen zich laten certificeren door Skal of ze kunnen ervoor kiezen te stoppen met de biologische activiteit. Gaat een bedrijf door met een biologische activiteit zónder hiervoor gecertificeerd te zijn, dan is er sprake van misleiding van de consument en draagt Skal het dossier over aan de NVWA.

bron: Skal

Publicatiedatum: