Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Campal Frutas

"Brazilië is erin geslaagd jaarrond vijgen aan te bieden"

Braziliaanse vijgen blijven de interesse wekken van consumenten in Europa, zegt Rafael Fabiano van Campal Frutas. "De tweede seizoenshelft is aangebroken en de prijzen liggen rond een niveau van € 4,00 tot € 4,50, wat een goede prijs is voor zowel aanbod- als vraagzijde."

Het bedrijf uit São Paulo exporteert 650 ton vijgen, maar teelt ook voor de lokale markt. "Net als bij elk ander product hebben we uitdagingen met de prijzen. Er is altijd de strijd dat de teler meer wil krijgen en de importeur minder wil betalen. In de pandemie was er een waanzinnig hoge prijssprong. Dat was voordelig voor de telers, maar de kosten stegen ook hard. Nu ontvangen we een goede prijs op de markt, het toont aan dat we goed werk aan het verrichten zijn. De prijzen van vijgen schommelen doorheen het jaar. Aan het begin van het seizoen halen we € 8,50 tot € 9,00, daarna zakt het naar een stabiel niveau rond de € 4,00-4,50. Soms moeten we gedurende het jaar onze prijzen verlagen, wat niet ideaal is voor ons. Wanneer het seizoen in Brazilië begint, wil iedereen vijgen", legt Fabiano uit.

De vijgenexport van Campal Frutas wordt voor een korte periode stopgezet wanneer Turkije volop in productie is. "Het Braziliaanse hoogseizoen is van november tot en met juli, dat van Turkije in augustus en september, al loopt het soms een beetje uit tot in oktober. Wanneer Europa zelf vijgen heeft, stopt het in principe alle import uit Brazilië. Europa heeft een grote oogst, maar een kort seizoen. In Brazilië zijn we erin geslaagd die seizoensgebondenheid te doorbreken, wij hebben jaarrond vijgen. Tijdens het Europese hoogseizoen exporteren we naar andere markten, zoals onder meer Canada", stelt Fabiano.

De exporteur zegt dat ze steeds meer aanwezig zijn op de markt in het Midden-Oosten. "We slagen erin verschillende landen in het Midden-Oosten te bereiken. De belangrijkste factor is het culturele erfgoed. Ze zijn er sinds lang bekend met het consumeren van vijgen. Het is fruit dat zelfs in de Bijbel wordt genoemd."

Niet bezorgd over concurrentie
De concurrenten zijn Argentinië en vooral Peru. "Het goede nieuws is dat we dit jaar altijd een minimumvoorraad hebben en wanneer het ons hoogseizoen is, loopt het aanbod van Peru of Europa terug. Argentinië begint soms eind november. Momenteel zitten we midden in ons seizoen. We slagen er steevast in een goed seizoen te hebben, zelfs met die concurrenten op de markt."

In Brazilië is Brown Turkey het populairste vijgenras, ook wel de Paarse Vijg van Valinhos genoemd. "In Peru en Argentinië, evenals Turkije, hebben ze Black Mission vijgen."

"We exporteren ook andere exoten, onder meer avocado's, atemoya's en guaves. We beginnen nu ook mango's, gember en limes aan te bieden. We werken met kleinschalige telers voor de afzet op de lokale markt, terwijl we onze eigen productie in het buitenland afzetten. Bijna 90% van onze oogst is gecertificeerd."

Voor meer informatie:
Rafael Fabiano
Campal Frutas
Tel: +55 19 99698-4108 (Brazilië)
rafael@campalfrutas.com.br / export@campalfrutas.com.br
www.campalfrutas.com

Publicatiedatum: